Jak powinna być oznaczona żywość eko?
Żywność ekologiczna jest dla nas bardzo zdrowa, bo produkuje się ją bez użycia sztucznych dodatków takich jak barwniki czy konserwanty. W związku z tym ma ona więcej witamin i minerałów. Jednak jeśli będziemy chcieli ją kupić, będziemy musieli być bardzo ostrożni, bo producenci stosują wiele sztuczek, które mają na celu nas oszukać. Jak powinna być oznakowana żywność ekologiczna, żebyśmy mieli pewność, że faktycznie jest eko?
Oznakowanie żywności ekologicznej
Na każdej etykiecie żywności ekologicznej powinien znaleźć się certyfikat ekologicznej żywności. Zostaje on przyznawany przez specjalne instytucje i może zostać odebrany każdego roku podczas kontroli. Wygląda on jak zielony listek, który ma wokół siebie białe gwiazdki. Co więcej, na etykiecie powinno znaleźć się też oznaczenie jednostki, która przyznała danemu gospodarstwu ten certyfikat. Dzięki temu będziemy mogli mieć pewność, że jest on prawdziwy. Do tego, powinna się tam znaleźć informacja dotycząca pochodzenia składników danego produktu. Może to wyglądać na przykład tak: Rolnictwo PL, Rolnictwo UE, Rolnictwo spoza UE, Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE.